Persoane interesate

25.02.2013

În Chişinău au apărut primele urne de colectare a bateriilor

Dacă o urnă cu inscripţii verzi şi cu un mesaj ce propăvăduieşte un mediu curat şi sănătos nu-şi găseşte locul, atunci, în mod normal, îl caută acolo unde i se oferă. După multe uşi bătute şi praguri păşite, o urnă pentru colectarea bateriilor uzate şi-a găsit liniştea în casa Domnului. Probabil, şi după multiplele rugăciuni înălţate de către autorii proiectului, Asociaţia obştească „Protejăm Mediul Împreună”.

Parohul bisericii din comuna Ghidighici a văzut o urnă similară într-o instituţie din Chişinău. S-a gândit că dacă la oraş boxele de acest gen sunt o raritate, iar oamenii aruncă bateriile pe unde apucă, atunci ce se face la sate?

Boxa din biserică este una dintre cele 38 amplasate în toamna lui 2012 în întreaga ţară de către iniţiatorii proiectului. Ei spun că s-au adresat la mai multe instituţii şi agenţi economici, însă puţini au acceptat urnele în sediile lor. Din acest motiv, mesajul care se vrea să fie unul cu impact, rămâne întemniţat în pereţii celor câtorva locuri publice în care se află boxele, iar alte 17 încă îşi aşteaptă ziua de glorie ca să-şi facă plinul cu baterii uzate. 

Cumpărătorii însă nu prea înţeleg care este rostul boxelor verzi.

Şi dacă la patru luni de la lansarea proiectului, încă persistă problema dislocării urnelor, cea mai mare îngrijorare este crearea unor centre de reciclare a bateriilor uzate. 

Cheltuielile pentru reciclare sunt acoperite de Fondul Ecologic Naţional. Cu toate acestea, legislaţia Moldovei nu stipulează clar în ce mod sunt prelucrate în Moldova bateriile uzate. Din această cauză, majoritatea ajung la urnele cu deşeuri menajere, în cel mai bun caz. În cel mai rău caz, în sol şi pânze freatice. 

În România a fost creat, spre exemplu, Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor. Producătorii şi importatorii sunt obligaţi prin lege să-şi bată capul de baterii şi după ce acestea se uzează. Regula este aplicată cu succes şi în multe ţări europene. Elveţia şi Belgia sunt cele mai disciplinate la acest capitol, având cea mai mare rată de colectare şi prelucrare a bateriilor folosite. Se spune că anual, în lume, sunt aruncate 15 miliarde de baterii, suficient ca să înşirăm o coloană de la Pământ spre Lună şi înapoi. Un lanţ vicios, din care cu timpul trebuie să dispară orice verigă. 

Sursa: prime.md

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu