Persoane interesate

30.06.2014

Despre naşi de botez şi botez prin stropire


Recent am dat de un decret, semnat de Sfântul Luca (Voino-Iasineţki), când acesta se afla în catedra episcopala de Simferopol şi Crimeea. Documentul face referinţă la catehizarea naşilor de botez care nu cunosc Legea Domnului, rugăciuni principale şi nici măcar nu fac corect semnul sfintei cruci. În caz de nu se vor afla naşi competenţi”, sfântul ierarh recomandă amânarea botezului până la vârsta maturităţii când persoana va putea singura să răspundă şi să declare că are dorinţa conştienţă de a primi Sfântul Botez. La fel sfântul Luca declară că preoţi care vor boteza prin stropire şi nu scufundare întreită, şi de altfel se vor opune prezentului decret, vor fi opriţi de slujbă pentru 6 luni.

Conţinutul documentul are o actualitate fenomenală. Din 1952 până azi nu s-a schimbat absolute nimic. Naşi la fel ca şi atunci sunt nepregătiţi, de o catehizare preventivă nici nu se discută, iar la cuvintele te lepezi de satana” toţi naşi se râd. De faptul că majoritatea preoţilor ignoră condiţia de a boteza prin scufundare întreită nici nu mai discutăm. Lucrul acesta este mai cu seama evidenţiat, când presa asistă la botez, şi, folosind surse virtuale comentează botezul, anunţând că botezul se face prin întreită scufundare, pe când în realitate, vedem că are loc doar stropire. Mă întreb, când vom da seama de ceea ce facem noi şi când va veni conştientizarea lucrurilor sfinte?Decretul Arhiepiscopului Luca (Voino-Iasineţki)

Întregului cler al eparhiei de Simferopol şi Crimeea

Să fie slujirea voastră devotată adevărului divin, cu respectarea canoanelor şi legislaţiei Bisericii. Am aflat că naşii, care asistă la botezul pruncilor de multe ori sunt nişte oameni profani, care nu cunosc nici rugăciuni şi măcar să facă corect semnul sfintei cruci; ei singuri având copii nebotezaţi, dar alţii nu cunosc nici dacă ei au primit sau nu sfântul botez. Atunci când în Biserica Ortodoxă să oficiază botezul pruncilor, se ia în consideraţie credinţa părinţilor şi a naşilor de botez, care au misiune să înveţe copii lor Legea Domnului, rugăciuni şi viaţa duhovnicească. Şi evident că toate aceste lucruri nu pot oferi asemenea naşi de botez, care ei însăşi nu cunosc rugăciuni de bază, nu ştiu să facă corect semnul sfintei cruci şi în timpul botezului iau în râs „lepădările”, pe care le rosteşte preot. Astfel că, participarea asemenea naşi de botez devine o simplă formalitate. Eu interzic categoric botezul pruncilor în prezenţa unor asemenea naşi de botez. Naşi de botez trebuie să fie creştini adevăraţi, să cunoască Legea Domnului şi rugăciuni.  Dacă nu se regăsesc astfel de naşi, atunci recomandăm amânarea botezului până la timpul anumit, sau, vom fi nevoiţi să revenim la tradiţia epocii apostolice şi paleo-creştine, când botezul era săvârşit la vârsta matură, cu seriozitate deplină, fără ca cel ce se botează să mai aibă nevoie de naşi de botez. Din nou repet despre faptul că este inadmisibilă săvârşirea botezului prin stropire, ci numai prin scufundare întreită. Cei, care nu se vor supune cerinţilor noastre vor fi opriţi de a săvârşi cele sfinte pe un termen de jumătate de an.
6 iunie 1952.


Sursa: azbyka.ru

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu