Persoane interesate

28.07.2017

SUPERSTIȚII LA NAȘTEREA COPILULUI




Cred că venirea omului pe pământ, precum și trecea lui la cele veșnice, este învăluită cu zeci de obiceiuri, rituri și superstiții populare, păgânești.
Având contact nemijlocit cu mame care nasc, încerc să le explic și să previn apariția tradițiilor stăine Bibliei, de la ață roșie până la scoaterea apei din fântână. 
Și iată că am hotărât să scot în evidență câteva superstiții, care sunt mai frecvente printre creștinii noștrii, care, cred eu, totuși le vor abandona și vor avea încredere doar în Dumnezeu și Sfânta Scriptura.
„Femeie însărcinată să nu treacă peste funie, că face copilul cu buricul încurcat pe după gât”.
„Femeia care nu are copii nu e bună la Dumnezeu”.
„O femeie cât este lăuză, de câte ori iese afară, ia cu dânsa o mătură și un cuțit, ca să se apere contra duhurilor rele, căci îngerul nu se poate apropia de dânsa s-o apere, fiindcă ea este spurcată”.
„O femeie lăuză să nu se ducă la vreun izvor sau fântână să ia apă, căci va seca acel izvor sau fântână”.
„O femeie lăuză, dacă se uită la soare, îl spurcă”.
„Lăuză nu iesă din casă, nu merge la biserică, nu frământă timp de patruzeci de zile. Dacă mulge vaca, vaca își pierde laptele”.
„Copiii pierduți, morți nebotezați, merg în cealaltă lume la un loc rău; acolo se prefac tâlhari și trăiesc numai din ceea ce fură de la copiii botezați, cărora mamele le dau de pomană”.
„Copii care nu sunt botezați și plâng mult prin acel plâns cer botez”.
„Ducându-se un copil la botez, este obicei a înfrumuseța crijmele care să învălătucesc împrejurul luminilor cu busuio, văzdoage (plante) și alte flori. Din aceste flori nu se poate să ieie cineva vreuna, căci se crede că, i se ia copilului somn”.
„Se crede că acel copil care plânge în timpul botezului va trăi mult”.
„Se crede că copiii care se udă în timpul săvârșirii botezului, crescând mari, vor fi ușori de principii, vor duce o viață amorală și vor avea copii nelegitimi”.
„Din banii ce se câștigă de un copil la botez să i se cumpere câldare ca să trăiască mult”.
„De-i avea fini mulți, pe ceea lume te scot, de-i fi la întuneric, căci îți ies cu lumânări în mână”.
Dragele mamici, luați aminte la cuvintele apostolului Pavel: „Iar de basmele cele lumeşti şi băbeşti, fereşte-te şi deprinde-te cu dreapta credinţă” (Epistola I către Timotei 4,7) și nu mai puneți încredere în basme păgânești.
Maxim Melinti, 28.07.2017

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu