Persoane interesate

23.11.2020

CUM SĂ ÎNVĂȚĂM PE COPIII NOȘTRI SĂ FIE RECUNOSCĂTORI?

 



Tot mai mulți părinți se plâng pe copiii că aceștia zilnic le cerșesc bani, haine, obiecte luxoase și se comportă în așa fel, parcă părinții sunt obligați și datori să le ofere toate necondiționat și cât mai rapid. Unii părinți, fiind înșelați, și crezând că acceptându-le toate capriile copiilor, astfel vor menține relații prietenoase cu odraslele lor. În realitate se întâmplă contrariu. În momentul când părinții nu le joacă festa, copiii se comportă arogant, sau manipulează cu diverse chestiuni murdare.

Dragi părinți, învățați prin propriul exemplu ce înseamnă să fii modest și recunoscător pentru toate!

În primul rând copiii trebuie să audă din gura părinților cuvinte de laudă și recunoștință adresate către Dumnezeu. Reamintesc, Biserica recunoaște trei forme de rugăciuni: rugăciune de mulțumire, rugăciune de laudă, și, rugăciunea de cerere. Dacă vom învăța ca o regulă să aducem zilnic mulțumire și laudă lui Dumnezeu pentru toate câte primim și avem în viața asta, și pentru cele bune și pentru cele rele, nu vom avea în final nici timp, nici necesitate de a mai cere ceva de la Dumnezeu. Făcând o radiografie sau analiză a celor pe care le avem, ne vom da seama că totul e ok, și am primit ceea ce am meritat, la timp potrivit și conform voinței lui Dumnezeu, în timp ce altcineva nu are nici măcat jumătate din cele ce avem noi.

Dar repet, este foarte important ca copiii noști să audă rugăciunea noastră. Pentru că copiii de azi nu cunosc să fie mulțumitori, dar adesea știu doar ceară de la părinții lor multe și de toate, lucruri sau obiecte inutile și nepotrivite vârstei, timpului și posibilităților financiare ale părinților.

În al doilea rând, pârinții trebuie să fie modești și lipsiți de orice fel de capricii în mijlocul casei și a familiei. Când părinții vor deveni modești, copiii le vor urma încet cu încet pildă. Dacă părinții nu sunt în stare să postească și să se abține măcar o săptămână de la anumite produse alimentare, refuză să lupte cu propria lăcomia și pofte trupești, atunci și copiii vor rămânea niște consumători de produse din frigider, banii și răbdarea părinților! Iar dacă părinții vor fi mulțumiți de cină, haine și obiecte casnice, și nu vor umbla după trenduri, lux și oferte comerciale, atunci nici copiii nu vor insista la procurarea unor mâncăruri ne-sănătoase și jucării/gadgeturi scumpe.

În al treilea rând, părinții trebuie prin pilda personală să învețe copiii milostenia și dărnicia. Milostenia față de cei nevoiași și dărnicia față de membrii familiei, persoane apropiate și chiar față de natură. Spuneți-le copiilor, că Dumnezeu ne-a dat nu numai tabla înmulțirii, dar și tabla împărțirii. Împărțim cu cei din jur bucurii și tristețe, reușitele și eșecurile noastre, pentru a ne încuraja și pentru a nu mai fi indeferenți și inhibați în propria cochilia și astfel să ieșim din zona noastră de confort. Aceste acțiuni ajută pe copiii să vadă ceva mai departe de propriul nas, de propriile necesități și pofta nelimitată.

Aduceți mulțumire lui Dumnezeu, acordați cinste și stimă unul altuia, spuneți și părinților voștri (buneilor) cât de tare le sunteți mulțumiți pentru viața care v-au dat, copilărie frumoasă, educație corectă, valori și principii creștine și umane; susțineți pe cei aflați în dificultăți, arătând cum e viața dincolo de casa noastră și cerințele noastre individualiste. Astfel veți reuși să trasformați proprii copiii din ființe alintate în ființe modeste, din copiii capricioși și egoiști, în copiii neprihăniți și recunoscători.

Preotul Maxim Melinti,

Biserica Ghidighici


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu