Persoane interesate

22.09.2011

Un arhiereu iubit de toţi şi blând ca nimeni  

UN ARHIEREU IUBIT DE TOȚI ȘI BLÂND CA NIMENI


Tuturor toate m-am făcut, ca în orice chip,

să mântuiesc pe unii.

Dar toate fac pentru Evanghelie,

ca să fiu părtaș la ea.

(I Cor. 9, 22-23)
Pe data de 28 ianuarie 2008, la orele 5.15 dimineața, după o boală îndelungată, Întâi Stătător al Bisericii Ortodoxe din Elada Arhiepiscopul Hristodul a trecut în lumea drepților.


Arhiepiscopul Atenei și a întregii Elade Hristodul (în lume Hristos Paraskevaidis) s-a născut la data de 17 ianuarie 1939 în localitatea Xanthis, Grecia. Tatăl său, Constantinos Paraskevaidis, a fost negustor și unul dintre cetățeni de vază a orașului. A participat la toate manifestările naționale. A înpdelinit funcția de primar în perioada 1946-1950, când Grecia suferea lupte civile. În 1941, după ce Germania a declarat război Greciei, Constantinos și-a adus familia la Atena, unde a considerat că va fi mai în siguranță.


Aici, Hristos urmează studiile primare și gimnaziale, apoi, timp de 6 ani a studiat la Liceul „Leonteion”, după care studiază dreptul și teologie în cadrul Universității din Atena (1962-1967), încheiat cu calificativul „magna cum laudae”. În același timp, a studiat muzica bizantină la Conservatorul (Odeion) din Atena, unde a fost apreciat pentru calitățile sale vocale. Începând cu anul 1961, și-a adus contribuția la promovarea teologiei ortodoxe prin diverse articole și studii de specialitate în reviste teologice și în cele laice.


Părinții tânărului Hristos așteptau de la copilul său o cariera laică. Însă din copilărie a manifestat o puternică vocație pentru preoție, fiind în mare parte influențat de duhovnicul său Kalinic (Karusos), Mitropolit de Pireu (ÎPS Sa este fondatorul Frații „Hrisopighi”, unde a reușit să adune mulți tineri studioși, care se preocupă de slujire sacramentală, actualmente ierarhul este pensionat), și-a ales calea slujirii la Altarul lui Hristos.


În 1961, arhimandritul de atunci Kalinic a ajuns stareț al Mănăstirii Varlaam din renumita Meteora. Acolo Hristos a primit monahismul, primind numele de Hristodul. După puțin timp a fost hirotonit diacon, iar în 1965 – preot și apoi hirotesit arhimandrit. A slujit la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Palio Faliro, îndeplinind funcția de predicator, funcționar și secretar al Sfântului Sinod.În data 14 iulie 1974, la vârsta de 35 de ani, a fost ales și hirotonit episcop cu titlul de Mitropolit de Dimitriados și Almirou și intronizat la 4 august același an. În cei 24 de ani de arhipăstorire la catedra Mitropoliei de Dimitriados s-a evidențiat în mod deosebit printr-o frumoasa activitatea pastorală și social-filantropică. S-a ocupat în special de pastorația tinerilor. A fondat un centru pentru ajutorarea familiilor. S-a interesat continuu de pregătirea clerului. A contribuit la dezvoltarea dialogului între Biserica și intelectuali.


Mitropolia condusa de el a fost prima mitropolie din Elada, care a deschis o pagină electronică a mitropoliei în rețeaua Internet; în 1992 a inaugurat un post de radio bisericesc, numindu-l „Mărturisirea Ortodoxă”. La fel, a organizat în mitropolia și alte tipuri de centre social-filantropice: Centrul de asistență familială, școli eclesiale pentru mături și adolescenți, multiple aziluri și centre de ajutorarea celor nevoiași. În timpul celor 24 de ani de păstorire a hirotonit peste 150 de clerici și a promovat tinerii în diferite misiuni în cadrul administrației mitropolitane. A efectuat călătorii canonice în mai multe țări ortodoxe, unde a stabilit relații interbisericești cu mulți ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe surori.


În paralel, a urmat cursurile de doctorat în teologie, unde a tratat cu amănunt problema vechiului calendar.


Alegerea Mitropolitului Hristodul în calitate de Arhiepiscop de Atena a avut loc în data de 28 aprilie 1998, iar întronizarea săvârșită pe 9 mai aceluiași an.

Cu înscaunarea la catedra Atenei, P.F. Hristodul a deschis o epocă nouă în istoriografia eclesială din Elada, epoca de dialog viu și dinamic cu tineri, oameni de politică și cultură, Biserici surori și diverse confesiuni religioase.

Era un bun cunoscător al limbilor engleză, germană, franceză și italiană. După moartea sa ne-a lăsat o mulțime de cărți și studii cu caracter teologic și moral-educațional.


A rămas în memoria grecilor, precum și altor națiuni, care au avut fericită ocazie să-l cunoască, ca un ierarh cu o minte lucidă și un lider spiritual de proporție națională. Având suflet deschis și sincer a reușit să câștige autoritatea și dragostea celor din jur. Desigur că a fost criticat pentru limbajul său modest, direct și fără patos, a fost învinuit în „agonisirea” averilor lumești; după moartea lui Hristodul s-a constatat, că toată averea ierarhului a constat din atribute arhierești (mitre, veșminte liturgice și engolpioane), iar casa sa părintească a donat-o unei mănăstiri. Pentru că a ținut minte de cuvintele psalmistului: „Cine se va sui în muntele Domnului și cine va sta în locul cel sfânt al Lui? Cel nevinovat cu mâinile și curat cu inimă, care n-a luat în deșert sufletul său și nu s-a jurat cu vicleșug aproapelui său. Acesta va lua binecuvântare de la Domnul și milostenie de la Dumnezeu, Mântuitorul său.” (Ps. 23, 3-5).


La fel nu uita nici de celelalte laturi ale societății contemporane: vizita spitale, sprijinea și patrona multiple proiecte filantropice pentru susținerea și ajutorarea celor nevoiași, migranți și vagabonzi.


Mereu găsea timp să facă fapte bune, milostenii și ajutoare, despre care nu știau chiar cei din împrejurimea sa. A iubit tineret și tineretul l-a iubit ca pe un părinte duhovnicesc adevărat. Agenda sa zilnica prevedea vizitarea instituțiilor de învățământ (preșcolar, liceal și universitar), unde, înconjurat de mulțime multă de copii și tineri, își împărtășea lor dragostea și radia căldura sufletească. El s-a pronunțat că Biserica de azi îi primește absolut pe toți tinerii, necătând la înfățișarea lor exterioară. Și tinerii vin, pentru că știu că cineva îi așteaptă în Biserică. Lucrul acesta s-a vădit și mai clar după mortea ierarhului, când Catedrala Arhiepiscopala a fost înconjurată de mulțimea tinerilor, îndurerați de pierderea iubitului său arhipăstor.


Vocea sa frumoasa și cunoștințe perfecte de muzică bizantină l-a ajutat să înfrumusețe slujbe arhierești, pe care au admirat creștinii greci.


În plan interbisericesc, interreligios și interconfesional la fel găsea timp și dorința de a sluji și a găsi căi pașnic de colaborare și dialog teologic. Prea Fericirea Sa a promovat dialogul dragostei între Biserica Greciei și Biserica Romei. Vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Atena (4-7 mai 2001), precum și vizita arhiepiscopului Hristodulos la Vatican (12-14 decembrie 2006) au contribuit la consolidarea acestui dialog cu Vaticanul.


Dar luna iunie 2007 medicii au constatat că ierarhul este bolnav grav (cancer la ficat). La sfârșitul anului trecut la Florida s-a încercat o intervenție chirurgicală, dar fără succes. Ultimele luni starea sănătății a Arhiepiscopului se agrava. Dar, continua să lucreze într-un regim supravegheat de medici, oferind audiențe oamenilor politici, ierarhilor și serviciilor mass-media.După moartea sa, în țara a fost anunțat doliu național pentru timp de trei zile. Sfântul Sinod a anunțat în public, ca în loc de obișnuitele flori, care se aduc la sirciu, credincioșii să ofere jetfe și milostenii celor nevoiași în numele vrednicului de pomenit ierarh.


Timp de trei zile, ziua și noapte, piața în fața catedralei era aglomerată de oameni, care așteptau câte 5-7 ore afară, ca să ia rămas bun cu ierarhul lor. Astfel, poliția municipală, care a supravegheat non-stop acces în catedrala arhiepiscopală au calculat aproximativ trecerea unui număr de 20 de persoane pe minut.


Slujba de panihidă a fost oficiată joi la Catedrala Arhiepiscopală din Atena de un sobor de ierarhi greci în frunte cu P.F. Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic. La slujbă au fost prezenți conducerea republicii, ambasadori, atașați în Elada. Dintre Întâi Stătători ai Bisericilor Ortodoxe s-au enumărat: P.F. Teodor, Patriarhul Alexandriei, P.F. Teofil, Patriarh al Ierusalimului, P.F. Daniel, Patriarh al României, P.F. Hrizostom II, Arhiepiscop al Ciprului, P.F. Anastasie, Arhiepscop al Albaniei, P.F. Xristofor, Arhiepiscop al Cehiei, reprezentații altor Biserici surori, Vaticanului, Bisericii Armene, precum și altor confesiuni religioase.


Joi, după oficiarea slujbei funerare, sicriul a fost scos din catedrala și instalat pe un tun, care a fost dus spre cimitirul vechi din Atena, unde sunt înhumați predecesorii săi în scaunul arhiepiscopal. Pe parcursul întregii procesiuni oamenii aruncau în sicriu pitalii de trandafiri, aplaudau și strigau „Axios!” (Vrednic este) și „Athanatos!” (Nemuritor). Orchestra militară interpreta marș funebru. Răsunau clopote din toate bisericile municipale. Din dealul Lichabet artileria militară a dat 21 de salve de artilerie.


În cimit, Patriarhul Ecumenic, P.F. Batrolomeu a slujit scurtă slujba de panihidă. Atunci când au acoperit sicriul cu căpac, toți cei prezenți au cântat troparul Învierii, iar în momentul, când sicriul era coborât în pământ, a fost interpretat imnul național.

Arhiepiscopul Hristodul a rămas pe vecie în inimele credincioșilori din întreagă lume.


Credem că va fi un prilej bineprimit să amintim în final cuvintele marelui Pavel care spunea că „Preoţii care îşi ţin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei ce se ostenesc cu cuvântul şi cu învăţătura. (I Tim. 5, 17)”.Dumnezeu Să-l odihnească și în curțile drepților Să-l așeze!Prot. Dr. Maxim MELINTI
Articol publicat în Curierul Ortodox, nr. 2/2008, p. 8Un comentariu :

  1. In aceste zile grele pt Grecia pe care au vandut-o politicenii nostri tradatori, lipsa arh.Hristodulos este enorma.El a fost liderul spiritual al Greciei si a ramas neinlocuit.Iubea cu patos Patria noastra si a fost batjocorit atunci, tocmai de cei ce astazi au vandut tara nemtilor.Alaltaieri 21 Octombrie a fost pomenirea Sf.Hristodulos din Patmos.Ar fi fost ziua lui onomastica.In blogosfera ortodoxa greaca s-au scris sute de articole despre Hristodulos si exprimau cat de mult ne lipseste.
    VESNICA LUI POMENIRE!

    RăspundețiȘtergere