Persoane interesate

18.01.2017

Câteva gânduri despre sărbătoarea Botezul Domnului




Câteva gânduri despre sărbătoarea Botezul Domnului

  1. Aghiasma sfințită din ajunul sărbătorii (18 ianuarie) și din propria zi de sărbătoare (19 ianuarie) este identică: nu există „aghiasma mai puternică” din ajun! Este o invenție populară!
  2. La sfințirea apei, nu are loc niciun fel de reacția chimică: contact între crucea argintată și apă, cum zic unii sceptici! Apă se sfințește prin lucrarea Duhului Sfânt. Pentru ca să nu mai apară dubii, recomand preoților să folosească la slujba sfințirii cruci de lemn.
  3. Calitatea sfințitoarea a apei nu schimbă, chiar dacă culoarea aghesmei se schimbă. Rugăciunea este identică, puterea Duhului Sfânt este neschimbată.
  4. Scăldatul la râuri, iazul, piscine și alte rezervoare de apă de Boteaza nu are nimic comun cu sărbătoarea și nu se regăsește în Evanghelia sau Sfânta Tradiția. Să nu încurcați scufundatul cu Sfântul Botez, care este nerepetabil („Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor”). De aceea scufundatul respectiv nu poate fi asociat nici vizual nici spiritual cu Taina Botezului. Scăldatul nu poate ierta păcatele, nici altă formă de curățire a sufletului. Ar fi mult mai util ca creștinilor să le fie recomandată împărtășirea cu Sfintele Taine. Iar dacă s-au împărtășit, nu mai au nevoie de alte gesturi, căci deja poate pe Hristos viu în sufletele lor. Euharistia sau Împărtășania a fost oferită lor „spre trezirea sufletului, spre iertarea păcatelor, spre împărtăşirea cu Sfântul Tău Duh”. La fel, scăldatul, pe-alocuri, imediat după ieșirea din apă rece, este însoțit de consumul de alcool, lucrul dăunător cum pentru suflet, atât și pentru trup.
  5. Creștini trebuie să se comporte decent la primirea aghesmei, fără îmbulzeală și sfadă! Să dăm dovadă de cultură, răbdare și dragoste față de aproapele!
  6. Nu e nevoie să carat căldări cu aghiasma, pentru că regula bisericească consumul aghesmei mari în primele 8 zile (până la odovania sărbătorii), iar în restul anului se consumă aghiasma mică (obișnuită), iar cea mare se folosește în situații excepționale!
  7. Preoții nu trebuie să facă afacere cu acest prilej, să vândă aghiasma, busuioc. Să nu uităm, că „în dar am luat și în dar să dăți”.


Maxim Melinti, 18.01.2017

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu