Persoane interesate

22.07.2020

VLAD DUMBRAVĂ – ORIGINAR DIN GHIDIGHICI ȘI PATRIOT AL NEAMULUI






Duminica, am primit în dar un număr vechi al ziarului „Alfa și Omega”, nr. 13 (83), 1-15 iulie 1998. Pe ultima pagină găsesc un articol, semnat de Ieremia Ursu „Un seminarist de altădată – Vlad Dumbravă”. Fugitiv trecând cu ochii peste text, înțeleg că este vorba despre persoana marcantă din trecutul Basarabiei, originar din Ghidighici, fiul dascălului Timotei Dumbravă. Fiind încântat de frumoasă descoperire am dorit să redau în întregime textul articolului, cu gândul, ca sătenii noștri din Ghidighici, mai ales generația tânără, că cunoască biografie acestui vrednic fiu al Basarabiei și personalitate marcantă a satului nostru.
În viitorul cel mai apropiat voi încerca să prezint publicului cât mai multă informație despre Vlad Dumbravă, care merită să fie cunoscut și apreciat la nivel local și național.
„În presa română – din București și din Chișinău – citim mărturisiri bine argumentate despre persoane, edificii și evenimente din istoria culturii în Basarabia, semnate de prof. Vlad Dumbravă
Distingem câteva teme: „Turnul dezrobirii Basarabiei de la Ghidighici”; „Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni”; „Prima școală secundară din Basarabia – Seminarul Teologic din Chișinău”; „Mitropolitul Gurie Grosu”; „Preotul-poet Alexei Mateevici și preotul-compozitor Alexandru Cristea – uniți prin Imnul „Limba noastră””; „Profesorii și elevii Seminarului Teologic”; „Gavriil Muzicescu” ș.a.
Vladimir Dumbravă e feciorul dascălului Timotei și al Paraschivei Dumbravă din parohia Ghidighici, jud. Lăpușna. S-a născut la 2 iulie 1923. Absolvind școală primară din sat, în 1934 a reușit la examenul de admitere și – Vladimir Dumbravă – e înscris elev în clasa I-a la Seminarul Teologic „Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni” din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1943.
Tot în 1943 susține examenele de bacalaureat la Liceul „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău.
Între timp, în anul școlar 1940-1941 Vlad Dumbravă frecventează clasa a IX-a la școala medie nr. 12, care se afla în localul fostei școli normale de fete „Florica Nița”, pe strada Mihai Viteazu.
În timpul războiului mondial, mulți băștinași basarabeni, îndeosebi, intelectualitatea, în fruntea cu preoțimea scăpată nearestată de sovietici – au fost siliți să-și lase vatra strămoșească și să ia calea bejeniei în Țară.
Acest calvar l-a îndurat și familia dascălului din Ghidighici. Astfel Vlad Dumbravă a ajuns la Iași cu diploma de la Seminar și bacalaureat de la Liceul „B.P. Hașdeu”, înscriindu-se la Facultatea de Agronomie – Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.
Facultatea de Agronomie era evacuată din Chișinău în Iași. Studiind la Universitatea, se înscrie și la Conservator, iar de sărbători cânta în corul mitropolitan din Iași.
Absolvind facultatea, ingenerul agronom Vlad Dumbravă și colegul său Valerian Florescu sunt repartizați, conform specialității, la Timișoara. Presiunea comunistă îl forțează să-și schimbe locul și profesia. Fuge în București.
Aciuat în București în 1951, își continuă studiile muzicale la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, absolvindu-l în 1956.
Vlad a iubit muzica din copilărie. A cântat în corul Seminarului, iar în vacanța dirija corul satului natal. Ajuns în București el e corist în Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular din capitala Țării. În 1958 e numit profesor de muzică la liceu. Devenind pedagog, și-a depus inima prestigioasei activități până la pensionare – 1993. Succesul profesorului de muzică Vlad Dumbravă e argumentat și de decernarea premiului I la concursul corurilor școlare, pe scena Ateneului Român, în martie 1971. În București el este și corist al corului „Limba noastră” – formația foștilor seminariști din Chișinău.
Dumnezeu i-a trimis în cale pe „Cosânzeana” – Elena Moldoveanu, pentru mângâierea și sprijinul său pe totdeauna. E o soție vrednică și credincioasă, iubitoarea și iubită. Împreună au o fiică minunat de bună – pe Mihaela – inginer electronic.
Personalitatea lui Vlad Dumbravă se distinge prin calitățile caracterului său: sociabil, erudit, resemnat, binevoitor și bun organizator.
El este inițiatorul întrunirilor colegiale, care întăresc coeziunea seminariștilor de altădată. Împreună cu Victor Livezeanu, Valentin Zolotușca, Vlad Ureche, Nichifor Barbăneagră, Andrei Cireș și alți colegi au organizat întrunirea seminariștilor cu profesorii lor de la Seminarul Teologic din Chișinău la București în mai 1972. Festivitatea a fost binecuvântată de ÎPS Antonie Plămădeală – vicarul Patriarhiei Ortodoxe Române și rectorul Istitutului Teologic. Tot Vlad Dumbravă a organizat o întrunire jubiliară a absolvenților STC, care a avut loc la Seminarul „Radu Vodă” din București în septembrie 1993.
Vlad Dumbravă e membru Asociației cultural-istorice „Nicolae Iorga” din București. Cercetează minuțios istoria culturii din Basarabia și trimite prietenilor diferite cărți despre Basarabia.
Caută documente pentru o monografie despre istoria Seminarului din Chișinău.
Regăsește Sfântul Antimis de la biserica Seminarului la preotul Puiu Daniel de la Rusca Montana – Banat. Antimisul a fost evacuat de părintele spiritual Dumitru Luca în 1944 și acum – după 53 de ani – e reîntors Mitropoliei Basarabiei pentru Muzeul bisericesc.
Din informațiile și fotografiile găsite ale personalităților marcante basarabene a oferit și oferă neobositului enciclopedist Iurie Colesnic din Chișinău, care face cunoscută lumii întregi „Basarabia necunoscută”.
Seminaristul Vlad Dumbravă e vlăstarul viguros al Seminarului Teologic din Chișinău. A crescut pom bun și dă roade bune, necesare societății de azi și de mâine. El e feciorul fidel al Basarabiei. Activează energic în Asociația „Pro Basarabia și Bucovina”. În inimă și-n cuget nutrește dragostea de Neam. Cu orice prilej el sprijină moral și material școala și satul Ghidighici. Cu bucurie și mândrie oamenii din Ghidighici mulțumesc consăteanului lor din București, că nu-i uită și ține atât de mult la ei. Prin intermediul Asociației „Pro Basarabia și Bucovina”, filiala Oradea, președinte dr. Ion Groza, s-a adus ajutor școlii din Ghidighici – cu insistența lui Vlad Dumbravă.
Acum profesorul Vlad Dumbravă – seminaristul de altădată – își numără 75 de ani.
Îi mulțumim pentru tot ce-a făcut și face întru descoperirea valorilor social-culturale basarabene. Dumnezeu să-i dăruiască putere de muncă și să-l ajute să-și îndeplinească obligațiile, pe care și le-a impus.
Noi, toți cei care-l cunoaștem din tinerețe, coristului și profesorului de muzică Vlad Dumbravă îi cântăm astăzi în Do-major: Mulți ani trăiască! Mulți ani trăiască! Mulți ani trăiască!
Din numele colegilor seminariști, Ieremia Ursu, Chișinău”

La 20 septembrie 2010, prof. Vlad Dumbravă pleacă la cele veșnice.

Dumnezeu să-l odihnească pe vrednicul de pomenire Vlad Dumbravă, băștinaș al Ghidighiciului și fiul vrednic al Basarabiei! Pomenirea lui din neam în neam!



Prot. dr. MaximMelinti,
Paroh al Bisericii s. Ghidighici

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu