Persoane interesate

22.06.2023

MINIMALISM = CREȘTINISM

 





Trăim epocă consumistă, unde zilnic branduri, magazine, presa și rețele de socializare fac publicitate despre haine, gadget-uri, bijuterii, produse alimentare, transport, mobilă și alte obiecte, pe care „trebuie” să le cumperi și să le ai în casă. Odată și odată îți dai seama că casa ta se transformă într-un depozit de lucruri pe care nu le folosești, s-au deteriorat sau au ieșit din modă. Apar numeroase sfaturi, recomandări și stiluri de viață care te cheamă să fii modest și să faci o curățenie generală în dulapul și viața ta.

Unul din aceste mișcări, se cheamă minimalism.

Credința creștină și minimalismul merg mână în mână. Iisus a trăit un stil de viață simplu, minimalist. Nu deținea bunuri: Vulpile au vizuini şi păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului n-are unde să-Şi plece capul. (Luca 9, 58).

A petrecut timp cu prietenii, cu ucenici, cu lume: Voi sunteţi prietenii Mei (Ioan 15, 14).

El și-a petrecut cea mai mare parte a vieții Sale pământești călătorind pentru a-i ajuta pe alții, învățând, propovăduin și vindecând: Şi a străbătut Iisus toată Galileea, învăţând în sinagogile lor şi propovăduind Evanghelia împărăţiei şi tămăduind toată boala şi toată neputinţa în popor. (Ioan 4, 23).

Dar să vedem ce învață totuși minimalism și ce învață creștinism!

Minimalism promovează folosirea moderată a hainelor.

Ce învață Evanghelia? Cel ce are două haine să dea celui ce nu are (Luca 3, 11).

Minimalism promovează reducerea deșeurilor alimentare.

Ce învață creștinism? Post, înfrânare, milostenie: Ce învață Mântuitorul?: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea? Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitniţe, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. (Matei 6, 25-26).

Minimalism îndeamnă la o eliberare de lucruri inutile, de prisos, de lux.

Ce spune Hristos în pilda despre bogatul nebun: Vedeţi şi păziţi-vă de toată lăcomia, căci viaţa cuiva nu stă în prisosul avuţiilor sale... Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Şi cele ce ai pregătit ale cui vor fi? Aşa se întâmplă cu cel ce-şi adună comori sieşi şi nu se îmbogăţeşte în Dumnezeu. (Luca 12, 15, 20-21).

Minimalism îndeamnă să ieșim de locuințele noastre, să cunoaștem lumea, să călătorim.

Biserica ne încurajează să facem pelerinaje pe la mănăstiri și locuri sfinte din lumea ortodoxă.

Minimalism spune să renunțăm la convorbiri virtuale și să vorbim pe viu, unii cu alții

Biblia ne susține: Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!  (Psalmii 132, 1).

Minimalism încurajează generozitate.

Mântuitorul Hristos spune: Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui. (Matei 5, 7).

Așadar, dragii mei, tineri și tinere, frați și surori. Biblia totdeauna este Actuală, totdeauna este în Trend, totdeauna este în Vogue.

Minimalismul ajută la crearea unei ordine în dulap, în casă, în baie.

Creștinismul ajută la crearea unei curățenii în suflet, în cuget: Când ochiul tău este curat, atunci tot trupul tău e luminat; dar când ochiul tău e rău, atunci şi trupul tău e întunecat. (Luca 11, 34).

A trăi ca un minimalist nu înseamnă neapărat să-ți vinzi casa și să trăiești în pădure, precum făceau mari sfinți, asceți, cuvioși și cuvioase.

A fi un minimalist creștin înseamnă doar să-ți pui o întrebare simplă înainte de fiecare nouă achiziție sau angajament pe care îl faci: Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură. Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta. (Matei 6, 19-21).

Vrei să fii în trend? Îți place doctrina minimalistă? Dacă ești un creștin corect – atunci vei reuși să fii și un minimalist adevărat!

Descoperiți Învățătura creștină! Fiți fericiți și bogați sufletește!

Preotul Maxim Melinti

 

 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu