Persoane interesate

12.05.2023

BISERICA ESTE ȘCOALA, CREȘTINUL ESTE STUDENTUL

 




La fiecare botez, le spun celor prezenți că Taina Sfântului Botezul putem compara cu înscriere la o facultate. La botez creștinul micuț sau adult încă nu poate fi numit absolvent/specialist în domeniu, ci abia student/ucenic, fapt pentru care, eliberăm Certificatul de Botez, adică Carnet de Student. Hristos spune: „Faceți ucenici din toate neamurile!” (Matei 28, 19).

De-acum încolo, neofitul (creștin nou-luminat prin botez) urmează să frecventeze Școala/Biserica cu sârguință, ascultând cursurile/învățămintele Lectorului superior/Învățătorului nostru Iisus Hristos. Mai sunt și alți învățători/dascăli – sfinții părinți. Cursurile nu se țin zilnic ca la o facultate, cursurile/slujbele noastre au loc sâmbătă, duminică și de sărbători. Durata studiilor nu este de 3 sau 5. Studiile în Școala lui Hristos sunt programate pentru toată viața. Un curs durează ca regulă 1,30 min, adică oră academică. Ni se oferă teme noi la fiecare întâlnire, acasă neapărat facem teme. Avem examene și evaluări, la care arătăm cunoștințele noastre, demonstrând că „credința fără fapte este moartă”. Examenul principal va avea loc la sfârșitul studiilor noastre. Atunci vom veni în fața comisiei de examenare doar cu două lucruri: credință și fapte. Și, bineînțeles că nu vom avea cum să mituim membrii comisiei de examenare, pentru că Împărăția lui Dumnezeu nu se cumpără cu bani, căci împărăţia cerurilor se ia prin străduinţă (Matei 11,12), prin smerenie, ascultare.

Hristos ne avertizează: „Intraţi prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află. Și strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află (Matei 7, 13-14) și „mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi.” (Matei 22, 14). Asta înseamnă că mulți se înscriu la facultate, dar nu neapărat intră și la cursuri universitare, nu toți o termin, nu toți devin specialiști și nu au continuitate a domeniului care l-au ales de la începutul studiilor.    

Așadar, prin botez, ne înscriem la Școala superioară a lui Hristos. Cum vom învăța, cât de sârguincios vom frecventa cursurile, cât de stăruitor vom îndeplini sfaturile învățătorilor noștri, pe atât ne vom socoti studenți buni și vom avea cu siguranță cu ce să ne înfățișăm în fața Comisiei de Examenare.

Să nu uităm că fel, că studenții ascultători trec ușor examene, și autom sunt trecuți de către examenatori. De aceea Mântuitorul spune: „Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă.” (Matei 5, 24).

Să ne ajute Bunul Dumnezeu să fim studenți ascultători, exemplari și sârguincioși!


Preotul Maxim Melinti


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu