Persoane interesate

07.05.2023

DESPRE DEPRESIE

 



Dacă tot unii încercă să vorbească despre depresie, făcând conștient atat la persoane aflate în această stare, haideț să vedem împreună ce este totuși depresie și dacă are ea sau nu vreo legătură cu lene, precum declară unii.

Așadar, DEX (Dicționar explicativ al limbii române) spune că  depresia este stare sufletească (patologică) de tristețe (asociată cu neliniște). DEX-ul prezintă și sinonime pentru cuvântul depresie: depresivitate, deprimare, descurajare, dezolare, mâhnire, tristețe.

Așadar, nici după părerea lingviștilor depresia nu se asociază cu lenea.

Să vedem ce spune Wikipedia?

Depresia clinică sau depresia majoră este o tulburare afectivă caracterizată de cel puțin două săptămâni de dispoziție scăzută prezentă în majoritatea situațiilor. Adesea este însoțită de stimă de sine scăzută, pierderea interesului pentru activități plăcute în mod normal, energie redusă și durere emoțională fără o cauză clară.

Și iarăși nimic despre lenea.

Specialiștii spun că depresia este „boala secolului”, și vedem că ea afectează și pe creștini și pe necreștini, și pe bărbați și pe femei, și pe cei tineri și pe cei vâstnici.

Încercați să spuneți unei femei cu doi copii minori, abandonată de soțul ei, că ea nu are nici-un fel de depresie, ci de fapt este lenoasă!

Încercați să spuneți unui bărbat plin de puteri fizice, cu studii superioare, care nu poate găsi lucru nici în țară nici peste hotare, că nici el nu care depresie, ci de fapt este lenos!

În opinia mea, orice problemă trebuie să fie consultată în mod particular. Oamenii trebuie să fie ajutați, susținuți, încurajați. Depresia clinică trebuie consultată și diagnosticată de un specialist. Să nu încercăm să aruncăm cu pietre și să agățăm etiche în stânga și în dreapta!

Biserica nu trebuie să pună monopol și să pretindă clinică pentru bolile sufletești și trupești, deși Hristos – capul Bisericii este Doctorul sufletelor și trupurilor noastre. Dar să nu uităm că Dumnezeu lucrează și prin doctori, și prin psihologi și specialiști în domeniu. Este bine să combinăm ajutorul duhovnicului însoțit cu rugăciunea, sfintele slujbe pe de o parte, și cu o consiliere a unui specialist, tratament corespunzător  - pe de altă parte.

Din practica mea pastorală, poate foarte modestă, cunosc oameni care au suferit depresie, dar cu ajutorul rugăciunii împreună cu exerciții sportive, mișcări și primblări în aer liber, muzica clasică, schimbarea mediului și reducerea/excluderea temporară a gadgetelor – au simțit o schimbare. Și vă spun sincer, aceste persoane au fost maltratate și umilite de bărbații lor, au fost hărțuite și concediate de la locul de muncă, rămași fără sursă de rezistență și perspectivă. Și nu avea nici un semn de lene sau trândăvie.

Problema societății noastre este lipsa de comunicare, de ajutorare și compasiune. Trăim în lumea domitată de ură, invidie, indeferență, mândrie și egoism.

Apostolul Pavel spune: „Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos” (Galateni 6, 2). Să avem grijă unii de alții, să ne iubim unii pe alții, să ne respectăm și să ne ajutăm oricând, oriunde și așa vom reuși să fim plăcuți lui Dumnezeu și oamenilor.

Mai jos, las câteva versete biblice, pentru cei care simt nevoie de un ajutor spiritual:

-      Domnul Însuşi va merge înaintea ta; El Însuşi va fi cu tine şi nu se va depărta de tine, nici te va părăsi; nu te teme, nici nu te spăimânta (Deuteronomul 31, 8);

-      Fii tare şi curajos, să nu te temi, nici să te spăimântezi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine pretutindenea, oriunde vei merge (Iosua 1, 9);

-      Tu, Doamne, sprijinitorul meu eşti, slava mea (Psalmul 3, 3);

-      Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi. La loc de păşune, acolo m-a sălăşluit; la apa odihnei m-a hrănit. Sufletul meu l-a întors, povăţuitu-m-a pe căile dreptăţii, pentru numele Lui. (Psalmul 22, 1-3);

-      Nu te teme, că Eu sunt cu tine, nu privi cu îngrijorare, că Eu sunt Dumnezeul tău. Eu îţi dau tărie şi te ocrotesc şi dreapta Mea cea tare te va sprijini (Isaia 41, 10);

-      Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu e bun şi povara Mea este uşoară. (Matei 11, 28-30).

 

Cu dragoste întru Hristos cel înviat, preotul Maxim Melinti

P.S. Apropo, slăbănogul de la Vitezda (Ioan 5, 1-15), din vorbele sale la fel, cred că era în depresie. La întrebarea Mântuitorului: Voiești să te faci sănătos? Slăbănogul a răspuns: Doamne, nu am om ca să mă arunce în scăldătoare, când se tulbură apa; că, până când vin eu, altul se coboară înaintea mea. Astfel că noi tâlcuind acest fragment evanghelic, spunem că este vorbă de o dramă a unui om solitar, care trăiește în lumea indeferenței și doar a grijilor personale. Hristos îl vindecă (mulțumim Domnului pentru mila Sa cea bogată), dar problemă socială a singurătății și egoismului tot mai mult acaparează lumea noastră.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu