Persoane interesate

03.05.2023

DESPRE RISIPĂ




 Zoli Toth, activist ecologist din România spune: „Încerc să-i conving pe cei din jur că risipa este cel mai mare păcat”.

Probabil că studiul biblic, în relație frumoasă cu studii ecologice și cele economice ar trebuie să fie predate din clasele primare. De ce?

Pentru ca să învățăm cetățenii noștri de mici să prevină risipa duhovnicească, alimentară, economică și cea de timp.

Risipa duhovnicească înseamnă ne-îngrijirea corectă de mântuirea sufletului. Bătrânii zicea grijirea, atunci când se refereau la primirea sfintei împărtășanii. Omul modern risipește sufletul său ascultând fel de fel de broșoave despre zodii, horoscop, vrăji, magie, tradiții oculte și păgâne. Astfel că nu mai are timp și dorința să citească Biblia, să ascultă o predică, să se roage în biserică și în casă.

Despre risipa de alimente am vorbit de multe ori. 30 la sută din mâncarea pe care o cumpărăm anual sfârşeşte la coşul de gunoi! În fiecare an 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate în lumea întreagă. Deci este un alt păcat grav, fiindcă paralel cu această  în lume, aproape un miliard (850 de milioane) de oameni suferă de foame sau subnutriție, din care 170 de milioane de copii.

Omul nu reușește să consume toate produse alimentare pe care le procură, și care rezultat unele nu se reușesc să fie consumate și se strică, iar altele se aruncă imediat la coșul de gunoi. Imaginați-vă dacă fiecare dintre noi, mă referi la creștini ortodocși, am respecta toate cele 4 posturi, precum și postul din zilele de miercuri și vineri, câtă economie de alimente am face! La ce ne ajută acest lucru? Macar la aceea ca întreaga natura să aibă suficient timp și putere să se regenireze, să dea naștere la noi vietăți. Or, omul contemporat consumă într-una carne, dar ferme de animale devin tot mai puține. Atunci ce fel de carne mâncăm noi, și cât o să putem duce în  așa fel.

Întrebați pe cei bătrâni și o să vă dea mărturii sincere că în trecut lumea mânca mai multe legume și fructe, iar carnea se consumă doar la sărbători mari (Crăciun și Paște), precum și la evenimente speciale  (Nuntă, Cumătrie).

Despre risipa de bani e nevoie de vorbit mai mult: cumpărăm obiecte, haine, lucruri pe care le vom folosi cel puțin o dată în viață, sau, care nu sunt stict necesare. Nu voi enumăra, lăsând pe fiecare să deschidă garberoba și debara, unde va găsi numeroase obiecte nefolosită, aruncate și inutile.

Iar risipa de timp se manifestă prin șezutul în fața telefoanelor mobile, televizoarelor, așteptatul în ambuteiaje.

Și  în final. Din imaginea prezentată se vede încă o formă de risipă, care întrunește toate trei domenii enumărate mai sus:

-    Coroane nu au nimic cu ortodoxie;

-    Costă mulți bani, și apoi ajung la gunoi;

-  Confecționarea, procurarea și transportarea lor necesită timp enorm;

-  Iar materialul, plasticul, poluează natura și nu se receclează, aducând daune naturii, solului, și întregului mediu în care noi împreună trăim.

Ascultați un sfat părintesc! Oferiți mai degrabă o sumă de bani pentru familia văduvită, care-i vor fi mai utile pentru viață după funerări, aduceți flori vii la mormânt, sau flori în ghiveci, care pot fi sădiți la mormânt și să îmbodobească mai mult timp locul de odihnă a celor adormiți.

Cu dragoste întru Hristos cel înviat, preotul Maxim Melinti

 

 

 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu